top of page
  • info856247

IC combineren met MS of ICP-MS

Samenvatting van het overzichtsartikel:


Het combineren van ionenchromatografie met massaspectrometrie en inductief gekoppelde plasma-massaspectrometrie: Een revolutionaire ontwikkeling in de analytische chemie

De wereld van analytische chemie heeft een significante vooruitgang geboekt met de integratie van ionenchromatografie (IC) met massaspectrometrie (MS) en inductief gekoppelde plasma-massaspectrometrie (ICP-MS). Deze combinatie heeft de deur geopend naar ongekende mogelijkheden voor het detecteren en kwantificeren van polaire en ionische componenten met een laag moleculairgewicht in complexe matrices. Dit biedt enorme voordelen in uiteenlopende toepassingsgebieden, waaronder milieukunde, farmaceutica, voedselanalyse en levenswetenschappen.



1. Introductie tot Ionenchromatografie en Massaspectrometrie

Ionenchromatografie is een krachtige techniek voor het scheiden van ionen en polaire moleculen gebaseerd op hun lading. Het is bijzonder nuttig voor het analyseren van componenten die moeilijk te scheiden zijn met traditionele methoden. Massaspectrometrie biedt gedetailleerde informatie over het moleculaire gewicht en de structuur van de analyten. De koppeling van IC met MS en ICP-MS breidt de detectiemogelijkheden uit, waardoor elementen en hun speciatie met hoge precisie kunnen worden geanalyseerd.


2. Vooruitgang in IC-MS en IC-ICP-MS Technieken

Recente ontwikkelingen in IC-MS en IC-ICP-MS technologieën hebben geleid tot significante verbeteringen in analytische workflows, waardoor de doorvoer van monsters wordt versneld en het detectieproces wordt gestroomlijnd. Het gebruik van continu geregenereerde membraan-ontzouters heeft de integratie van IC met MS vereenvoudigd, waardoor de gevoeligheid en specificiteit worden verbeterd door niet-vluchtige componenten uit het eluens te verwijderen voordat de analyten het MS-systeem binnenkomt.


Vooruitgang in IC-MS en IC-ICP-MS Technieken
IC combineren met MS of ICP-MS - Trainingen-ionchromatografie

3. Toepassingen in Levenswetenschappen

In de levenswetenschappen heeft de combinatie van IC met MS en ICP-MS de analyse van metabolieten, eiwitten en andere biomoleculen baanbrekend verandert. Het heeft de identificatie en kwantificering van biomarkers vergemakkelijkt, wat helpt bij de diagnose van ziekten en het begrijpen van metabole paden. De hoge gevoeligheid van de techniek maakt het mogelijk om minuscule hoeveelheden monsters te analyseren, wat bijzonder gunstig is in klinisch onderzoek.


4. Milieuanalyse

Milieumonitoring heeft enorm geprofiteerd van de verbeterde mogelijkheden van IC-MS en IC-ICP-MS. Deze technieken worden gebruikt om verontreinigende stoffen, sporenelementen en andere schadelijke stoffen in water-, bodem- en luchtmonsters te detecteren. Het vermogen om speciatie-analyse uit te voeren, helpt bij het begrijpen van de biologische beschikbaarheid en toxiciteit van verschillende vormen van elementen, cruciaal voor het beoordelen van milieurisico's. Speciatie analyse maakt het meten van bijvoorbeeld Cr(III), Cr(VI), diverse arseen verbindingen mogelijk.


5. Voedsel- en Drankindustrie

De voedsel- en drankindustrie vertrouwt op IC-MS en IC-ICP-MS voor kwaliteitscontrole en veiligheidstests. Deze methoden worden gebruikt om voedingsstoffen, contaminanten en sporenelementen in voedselproducten te analyseren, waarbij wordt het kunnen voldoen aan regelgevende normen beter en sneller te bereiken. De specificiteit van de technieken maakt de detectie van vervalsingen mogelijk en verifieert de authenticiteit van producten, wat consumenten beschermt tegen voedselfraude.


6. Farmaceutische Toepassingen

In farmaceutisch onderzoek en ontwikkeling spelen IC-MS en IC-ICP-MS een cruciale rol in de ontdekking van geneesmiddelen, formuleringanalyse en kwaliteitscontrole. Ze worden gebruikt voor de analyse van actieve farmaceutische ingrediënten, hulpstoffen en onzuiverheden. De hoge gevoeligheid en specificiteit van de technieken zijn essentieel om de veiligheid en effectiviteit van farmaceutische producten te garanderen.


7. Uitdagingen en Toekomstige Richtingen

Ondanks de aanzienlijke vooruitgang blijven er uitdagingen bestaan in de integratie van IC met MS en ICP-MS, waaronder de optimalisatie van detectieomstandigheden. Toekomstige ontwikkelingen zullen zich waarschijnlijk richten op het verbeteren van de robuustheid en veelzijdigheid van de technieken, waardoor hun toepasbaarheid op nieuwe analyten en matrices wordt uitgebreid.


8. Conclusie

De combinatie van Ionenchromatografie met Massaspectrometrie en Inductief Gekoppelde Plasma-Massaspectrometrie heeft de analytische chemie getransformeerd en biedt krachtige tools voor de precieze en accurate analyse van een breed scala aan stoffen. Naarmate de technologie vordert, zullen deze technieken een cruciale rol in wetenschappelijk onderzoek blijven spelen, milieumonitoring, voedselveiligheid en farmaceutische ontwikkeling, bijdragend aan ons begrip van de wereld om ons heen en het waarborgen van het welzijn van de samenleving.


Volledige artikel:

Bruggink, C, Jensen, D. Combining ion chromatography with mass spectrometry and inductively coupled plasma‐mass spectrometry: annual review 2020. Anal Sci Adv. 2020; 1‐ 12. https://doi.org/10.1002/ansa.202000120 .


bottom of page